Kombucha (znana w Polsce również jako kombucza) to napój o niesamowitych właściwościach zdrowotnych. Przygotowywany jest ze sfermentowanej herbaty, a otrzymuje się go dzięki umieszczeniu grzyba herbacianego (grzybka japońskiego) w naczyniu ze słodką herbatą (najczęściej zieloną, bądź czarną). Napój jest niezwykle musujący i orzeźwiający, a jego dobroczynne właściwości znane są już od wieków medycynie wschodniej. 

Pierwsze informacje o tym niezwykłym napitku pochodzą z Dalekiego Wschodu sprzed 2000 lat. To właśnie stamtąd przybyła do Europy sekretna receptura na napój “długowieczności”. Kombucza to świetna i zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów musujących. Nie tylko jest smaczna, ale i bardzo zdrowa – bogata w różne enzymy oraz makro i mikroelementy.

Co to jest kombucza?

Najczęściej znana jest jako grzyb herbaciany, lub też grzybek japoński. Jednak z biologicznego punktu widzenia jest jej bliżej do kultur bakterii i drożdży, niż do grzyba.

Grzyb ten ma galaretowatą konsystencję i mlecznobiały kolor. Wyglądem bardzo przypomina chełbię. Szczelnie dopasowuje się do naczynia, w którym jest trzymany.

kombucza

Kombucza i jej właściwości zdrowotne

Napój z kombuczy jest bogaty w enzymy, kwasy organiczne oraz wiele witamin. Dzięki zawartości witamin C oraz witamin z grupy B – wzmacnia on odporność i system immunologiczny człowieka. Ponadto kombucza jest źródłem żywych kultur bakterii, dzięki czemu posiada właściwości probiotyczne.

Zdrowotne działanie napoju zawdzięczamy również szerokiej gamie kwasów w nim zawartych – m.in. kwasowi foliowemu, jabłkowemu, nukleinowemu, węglowemu, glukuronowy, itp.

Enzymy, które powstają przy procesie fermentacji herbaty, wpływają na poprawę pracy wątroby oraz trzustki, tym samym wspierając detoksykację organizmu. Sam kwas glukoranowy wchłania toksyczne substancje oraz pomaga je wydalać z ciała. Picie kombuchy wyraźnie wpływa na poprawienie witalność, a także dobrego samopoczucia.

Jej działaniem kluczowym jest wzmacnianie odporności, detoksykacja oraz budowanie równowagi w organizmie człowieka.

kombucza

Osoby pijące napój z kombuczy wśród zalet wymieniają także:

  • łagodzenie migren
  • kojenie bólów pleców
  • pomoc w leczeniu artretyzmu oraz hemoroidów
  • łagodzenie alergii
  • poprawę koncentracji
  • regulację ciśnienia krwi
  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • wspomaganie procesów trawiennych oraz pobudzenie metabolizmu
  • zapobieganie chorobom nowotworowym
  • działanie antybakteryjne i antygrzybiczne
  • odbudowę flory bakteryjnej po kuracji antybiotykowej
  • łagodzenie objawów menopauzy
  • opóźnienie starzenia się organizmu
  • pomoc w gojeniu ran
  • działanie uspokajające

Czy kombucza może być szkodliwa?

Tak jak w przypadku innych kuracji, sprawdza się tutaj powiedzenie:
“Co za dużo – To nie zdrowo.”

Zwolennicy kombuczy radzą, aby na początku zacząć od przyjmowania małych dawek napoju – ok. 50 ml dziennie. W trakcie kuracji powinniśmy również przyjmować dużo innych płynów.

Na początku spożywania napoju mogą pojawić się u nas skutki uboczne, takie jak bóle głowy, biegunka, czy też wzdęcia. Ma to być naturalna reakcja organizmu na pozbywanie się toksyn.

W amerykańskich mediach już kilkakrotnie wspominano o szkodliwości picia kombuchy dla życia oraz zdrowia. Znany jest również przypadek, kiedy to z powodu kwasicy mleczanowej, do szpitala trafiły dwie kobiety. Obie z nich codziennie, przez dwa miesiące piły napój z kombuczy. Jedna z nich zmarła po kilku dniach od przyjęcia do szpitala. Jednak nie udało się jednogłośnie udowodnić wpływu picia sfermentowanej herbaty na stan kobiet. Lekarze jednak zaczęli przestrzegać innych przed nadmiernym spożywaniem napoju oraz przestrzegać, aby upewnić się, że przed spożyciem jest on odpowiednio przygotowany.

kombucza

Przepis na napój z kombuczy

Przygotowanie napoju jest bardzo proste. Bez problemu możemy go przygotować we własnej kuchni. Niezbędnymi składnikami tutaj będą: herbata, cukier oraz oczywiście grzybek kombuchy.

Tak jak przy wypieku chleba na zakwasie, tak i tutaj musimy zaopatrzyć się w źródło kultur bakterii i drożdży. Najlepiej pozyskać je od kogoś, kto już wcześniej przygotowywał kombuczę. Sam grzybek możemy bez problemu znaleźć w sklepie internetowym lub w sklepach ekologicznych. Niezbędna będzie również herbata. Najlepiej zielona lub czarna. Można również poeksperymentować z innymi gatunkami herbat. Fermentacja nie może odbyć się bez cukru, tak więc warto zainwestować w dobry jakościowo cukier trzcinowy (nierafinowany) lub kokosowy.

Do przygotowania kombuczy potrzebne nam będą:

  • 1 grzybek kombuczy
  • 50-100 ml gotowego już napoju kombucza (może być sklepowy) lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2-3 torebki herbaty lub 2 łyżki herbaty liściastej
  • 150 gram cukru (kokosowy lub trzcinowy)
  • 2 litry wody (koniecznie filtrowanej)
  • szklany słoik
  • gaza

 Przygotowanie kombuczy krok po kroku:

  1. Dokładnie myjemy naczynie, w którym będziemy przygotowywać napój. Najlepiej jeżeli użyjemy do tego dużego, szklanego słoika.
  2. Przygotowujemy dość mocną herbatę z 2-3 torebek oraz 2 litrów przefiltrowanej wody. Wyjmujemy woreczki lub odcedzamy herbatę z liści.
  3. Dodajemy ok. 150 g cukru i studzimy napar (wrzątek lub zbyt gorący napar zabije kultury bakterii).
  4. Do słoika wlewamy 50-100 ml gotowego już napoju z kombuczy lub 2 łyżki octu jabłkowego (zakwaszamy w ten sposób środowisko do fermentacji).
  5. Dodajemy do słoika ostudzoną herbatę.
  6. Na wierzch kładziemy grzybek kombuczy.
  7. Słoik nakrywamy gazą i zabezpieczamy ją, np. gumką.
  8. Słoik kładziemy w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na ok. 5-7 dni (w zimie może być dłużej). W tym czasie nie ruszamy słoika, ani nie zdejmujemygazy.
  9. Po paru dniach, delikatnie poruszamy słoikiem sprawdzając, czy bąbelki nadal się unoszą. Jeśli nie, to napój jest gotowy.
  10. Gotową kombuczę przelewamy przez filtr do kawy. Wlewamy do butelek i zakręcamy niemetalową zakrętką. Wkładamy na kilka dni do lodówki.
  11. “Dziecko” grzybek możemy przetrzymywać w słoiczku z kropelką wywaru do następnego zaczynienia. “Matkę” grzybek najlepiej wyrzucić.

UWAGA!

Jeżeli napój dziwnie pachnie lub nie wygląda najlepiej – to proces fermentacji należy zacząć od początku. Nadmiarem kombuczy możemy podzielić się ze znajomymi lub dodać go do kąpieli – wrażenia niezapomniane.

 

Źródło grafiki: thekitchn.com, robynyoukilis.com, bbcgoodfood.com